De Groenstaartlori.

Groenstaart lori.
(Lorius chlorocercus).
Duits: Grünschwanzlori.
Engels: Yellow-Bibbed Lory.
Frans: Lori à Lines jaunes.
Herkomst: Oostelijke Salomonseilanden.
Totale lengte: 28 cm.
Ringmaat: 6 of 7 mm.
Gewicht:150 tot 190 gram.
Broedduur 24 dagen.
Jongen uit nest na 70 dagen.

Uiterlijk: Bovenkant kop zwart in de nek overgaand naar groen. Op de borst een grote sikkelvormige gele band, met aan de uiteinden een hoekige zwarte vlek die bijna doorloopt tot aan de zwarte kap. Lichaamskleur rood, vleugels groen met een zilverblauwachtige vleugelbocht. De dijen zijn blauwgroen. De ondervleugeldekveren zijn blauw met een rose gedeelte op de slagpennen.De rug en bovenstaartveren zijn iets donkerder rood dan de rest van het lichaam. He bovenste deel van de staart is rood en de rest groen, de onderkant van de staart is groenachtig geel.De snavel is oranje en de poten donkergrijs.

Groenstaartlori’s waren tot aan begin jaren negentig een zeldzame verschijning bij de gewone liefhebbers maar kort nadat de kardinaal lorie vanaf de Solomonseilanden werd geimporteerd kwamen ook mondjesmaat de groenstaarten binnen bereik van de liefhebbers. In het begin waren ze nog behoorlijk duur maar na een aantal jaren toen de aantallen importen behoorlijk toenam zakte de prijs tot ongeveer die van de zwartkop lori’s. Het zijn vrij sterke vogels die bij een goede verzorging vrij gemakkelijk tot broeden overgaan. Wat de voeding betreft bleek dat het echte alleseters waren van zowel zachtvoer en fruit tot een weinig zonnepitten. Het zijn prachtige vogels zowel in kleur alsook in hun gedrag. Wat betreft de gele band op de borst komt er nogal veel variatie voor bij deze vogels, van helemaal geen band tot zeer brede borstband zoals U op de foto’s duidelijk kunt zien.

Kweekkoppel groenstaartlories met jongen van respectievelijk 3 weken en 5 weken oud.

Mijn eigen twee koppels zijn de hele dag in de weer , ze spelen en baden ontzettend veel , tevens een groot voordeel is het weinige geluid dat ze maken, dit is beslist niet storend het klinkt zelfs enigszins melodieus, vooral als ze in broedstemming zijn zult U ze ook vaak samen kunnen zien en horen zingen, dus dit is een soort die ook in een tuin in de bebouwde kom zeer goed te houden is zonder dat U gauw last met de buren krijgt. De groenstaart is de kleinste van de familie lorius. Voor deze vogels gebruik ik een nestkast van 60 cm. hoog en 21 × 21 cm. doorsnee de broedtijd bedraagt 24 dagen maar dit kan wel eens uitlopen naar 28 dagen. Inmiddels behoort de groenstaartlori tot de algemeen voorkomende soorten bij de liefhebbers maar blijft toch wel een van de meest geliefde soorten.

De man met twee jongen van het kweekkoppel van de Belgische liefhebber Daniël Fleurus, welke een extra brede gele borstband heeft  en dit ook doorgeeft aan z’n jongen.

Meer info.

Kweekverslag.

error: Content is protected !!