De Ornaatlori.

Ornaat lori.
(Trichoglossus ornatus).
Duits: Schmuck Lori.
Engels: Ornate Lory.
Frans: Loriquet orné.
Herkomst: Celebes en
omliggende eilanden.
Totale lengte: 24 cm.
Ringmaat: 6 mm.
Gewicht: 110/120 gram.
Broedduur 24/25 dagen.
Jongen uit nest na 60/65 dagen.

Uiterlijk: Rug en vleugels donkergroen, schedel paarsblauw, nekband geel, onderbroken door het groen van de rug, paarsblauwe wangvlek die loopt van het oog tot aan de nekband, borst purperrood met blauwe dwarsstrepen, buik en broekbevedering groen met gele streepjes, snavel rood.


Deze schitterende, vrij kleine lori die ook wel pracht-lori wordt genoemd doet zijn naam alle eer aan. Het is een prachtige vogel, die zich door z’n enigzins gedrongen model en vrij korte staart duidelijk van de andere wigstaartlories onderscheidt. Ze worden betrekkelijk weinig bij de liefhebbers aangetroffen en kunnen tegenwoordig als vrij zeldzaam in gevangenschap beschouwd worden. Er wordt wel redelijk goed mee gekweekt maar toch niet zoveel als met de andere soorten uit deze familie.

Er is bij de ornaatlori geen uiterlijk geslachtsonderscheid waarneembaar. Deze vrij kleine lories hebben een zeer hard stemgeluid dat zeer doordringend klinkt en in een gesloten ruimte soms zelfs wel hinderlijk kan zijn. Ze moeten s’winters bij voorkeur in een verwarmde voliere gehouden worden aangezien ze slecht koude kunnen verdragen.
Uiteraard moeten ze het hele jaar de beschikking hebben over een dikwandige slaap/nestkast waar ze de nachten in kunnen doorbrengen.
Een prachtige lori, die met zorg moet worden geacclimatiseerd en bij een goede verzorging vrij oud kan worden.

error: Content is protected !!