Huisvesting

Volières voor lori’s hoeven niet zo enorm groot te zijn aangezien deze vogels over het algemeen meer klimmen en klauteren dan vliegen. Vooral de grotere soorten lori’s zoals de geelmantel lori en de zwartkop lori zijn geen grote vliegers. Andere soorten zoals de familie Trichoglossus of wigstaart lori’s vliegen wel wat meer maar het is af te raden om de vluchten te lang te maken want dan kunnen er ongelukken gebeuren als de vogels ergens van schrikken kunnen ze zich gemakkelijk doodvliegen. Enkele eisen waaraan volières voor lori’s moeten voldoen zijn: er moeten voldoende klimtakken aanwezig zijn, een paar dikke stukken touw is ook ideaal, het verblijf moet gemakkelijk schoon te houden zijn, dit in verband met de dunne ontlasting van de vogels en tevens is het aan te raden om de volières s’winters matig te verwarmen aangezien niet alle soorten winterhard zijn. Veel soorten kunnen gerust s’winter onverwarmd gehouden worden maar dit kan bij veel soorten toch problemen geven, ook al omdat sommige soorten s’winters broeden en dan kunnen de eieren gemakkelijk te veel afkoelen omdat de pop soms vrij lang van het nest gaat om de eieren te luchten. Lori’s moeten het hele jaar de beschikking hebben over een dikwandig broedblok want deze gebruiken ze het hele jaar naast het broeden ook als slaapplaats. Het komt dan ook meermalen voor dat vogels die geen broedblok tot hun beschikking hebben s’nachts gewoon op de bodem van de volière gaan liggen slapen, dit heb ik zelf meermalen meegemaakt o.a. bij de geelmantel lori. Het is het beste om de tussenwanden van zowel het nachthok als de buitenrennen van dubbelwandig gaas te maken zodat de vogels elkaar niet door het gaas heen kunnen verwonden. Een nadeel van gazen tussenwanden is dat de vogels over het algemeen wat luidruchtiger zijn dan wanneer ze elkaar niet kunnen zien. Vaak wordt er wel beweerd dat men lori’s niet kan houden in b.v. een dichtbewoonde buurt omdat ze te luidruchtig zouden zijn maar dit valt vaak best mee, ikzelf heb jaren in een z.g. nieuwbouwwoning gewoond waar ik verschillende soorten lori’s heb gehouden en ik heb nooit problemen met de buren gehad.

De wanden van de binnenhokken moeten goed afwasbaar zijn aangezien de vogels met hun dunne ontlasting deze behoorlijk kunnen bevuilen en ze daardoor regelmatig gereinigd moeten worden. Ideaal is om de wanden te betegelen en ze dan regelmatig schoon te spuiten met bijvoorbeeld een hogedrukspuit. De bodem van de binnenhokken kunt U het beste bedekken met een laag kattenbaksteentjes of beukensnippers, deze absorberen namelijk snel de dunne ontlasting en voorkomen tevens dat de speciale lucht die de vogels van nature verspreiden niet onaangenaam wordt. Zelf heb ik in mijn binnenhokken plm. 40 cm. boven de grond gazen roosters gemonteerd waaronder ik de bodembedekking strooi. Dit heeft het voordeel dat het voer dat de vogels verknoeien direct buiten hun bereik valt want dit verknoeide voer is natuurlijk wel een bron waar zich gemakkelijk allerlei bacteriën en schimmels kunnen ontwikkelen waardoor verschillende ziekten kunnen ontstaan zoals b.v. aspergilose,  waar deze groep vogels erg gevoelig voor is en vaak dodelijk is, al zijn er momenteel diverse medicijnen beschikbaar die tegen deze gevreesde ziekten helpen.

Aangezien verschillende soorten in onze wintermaanden broeden, moeten we er voor zorgen dat we de dagen kunnen verlengen d.m.v. verlichting. Zelf heb ik veel gebruik gemaakt van de z.g. Treu-Lithe buizen, welke mij altijd goed zijn bevallen. De bodem van de buitenvolières moeten goed gedraineerd zijn, zodat alle vuil en uitwerpselen gemakkelijk in de bodem weg te werken zijn. Het beste is om een flinke laag grof grind aan te brengen, dit is met een tuinslang gemakkelijk schoon te spuiten, waarna het even omgeharkt kan worden. De vogels moeten steeds de beschikking hebben over vers badwater waarvan ze gretig gebruik zullen maken, ook een mals regenbuitje wordt door hen niet versmaad; het is een kostelijk gezicht een paartje al stoeiend en spelend elkaar met de poten en snavel vasthoudend, tijdens een fikse regenbui ondersteboven aan het gaas of een tak te zien hangen. Ook kunt U een kunstmatige regeninstallatie maken en die op de buitenvolières monteren. Deze kunt U maken van een plastic buis voorzien van spuitnippels die bij tuinderijen veel worden gebruikt men kan deze sproei-installatie dagelijks enige tijd op de tuinslang aansluiten. Tot zover de huisvesting van deze prachtige groepen vogels in volières. Ten slotte nog even iets over de huisvesting van b.v. lori’s als enkeling in een kooi in de huiskamer, dit raad ik U ten sterkste af, in de eerste plaats zijn deze vogels gezelschapsdieren die het beste gedijen in gezelschap van soortgenoten, tevens zijn het enorme knoeiers zodat de aardigheid er in het algemeen snel weer af is en de vogel dan meestal een zwervend leven tegemoet gaat. Het is dan ook pure dierenkwelling deze vogels alleen in een meestal ook nog te kleine kooi op te sluiten.

Fokke Beswerda.

error: Content is protected !!