Voeding

De voeding van lori’s.

Lori’s leven in de vrije natuur hoofdzakelijk van nectar en stuifmeel dat ze uit bloemen halen die het hele jaar in hun omgeving volop bloeien. Mochten ze in hun directe omgeving niet genoeg voedsel kunnen vinden, dan trekken ze in kleine of grote groepen weg om ergens anders neer te strijken waar weer voldoende aanbod is. Verder eten ze veel bladknoppen en verschillende soorten zachte vruchten en insecten, sommige soorten eten in het wild onrijpe zaden. Wij moeten dus trachten onze vogels in gevangenschap een voer te geven dat vogels het hele jaar van bloemen en bladknoppen te voorzien, daarom moeten we voor een zo goed mogelijk alternatief zorgen.

Nu zijn er momenteel diverse kant en klare voeders voor lories en andere zachtvoeders in de handel wat over het algemeen goed bevalt. De voeders die momenteel in de handel zijn variëren van vrij grof korrelig voeder en een poedervormig voer tot de z.g. pellets waar nog al veel reclame voor gemaakt wordt. Ik wil hier geen reclame maken voor een van deze voeders maar ik wil wel mijn eigen ervaringen hier weergeven. Toen ik voor een vijf en veertig jaar terug voor het eerst met lories begon was er over voeding van deze vogels maar bitter weinig bekend, men wist hooguit dat ze wat fruit en honing nodig hadden. Het voer dat ik aan mijn eerste lories voerde bestond uit gekookte rijst met een lepel honing en wat fruit en groente. Later heb ik jarenlang geëxperimenteerd met allerlei mengsels tot ik een mengsel had waar alle soorten die ik toen in mijn bezit had het prima op deden en velen zelfs vrij vlot tot overgingen waarbij vele jongen werden groot gebracht. Het voedsel dat ik toen aan mijn lories gaf bestond uit het volgende mengsel, (het werd klaargemaakt in plastic bakjes met een inhoud van 2 liter, voldoende voor 1 dag. De ene helft bestond uit fruitmoes gemaakt van appels, peren, aardbeien, ananas, wortelen, komkommers enz. geen bananen en sinaasappels, citrusvruchten bevorderen de ijzeropname maar zorgen er ook voor dat calcium slechter opgenomen word. De andere helft van het voer bestaat uit een mengsel van nutrix rijstebloem, bambix, eivoer en insectenvoer. Dit wordt met de mixer goed door elkaar gemixt, waarna nog een theekopje druivensuiker, een schepje biergistpoeder en ten slotte een flinke hoeveelheid honing. Het hele mengsel wordt aangelengd met water tot een brij ter dikte van yoghurt. Dit voer wordt in grote hoeveelheden gemaakt waarna het in de diepvries wordt bewaard. Dit voer wordt dagelijks aangevuld met een weinig zonnepitten, trosgierst, (wat lang niet alle soorten eten), en indien voorradig wilgentakken en onrijpe gras en onkruidzaden. Met deze voeding heb ik vele jaren mijn lories in goed conditie gehouden en prima kweekresultaten behaald. Op een gegeven moment ben ik gestopt met het houden van lories en ben overgegaan op andere vogels. Maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan en na een paar jaar werden toch weer enkele paren lories aangeschaft.

Op aanraden van andere lorie liefhebbers ben ik ze toen gaan voeren met een kant en klaar lorivoer wat toen nog niet zo lang in de handel was. Dit voer werd door de vogels goed gegeten en het was een stuk gemakkelijker klaar te maken dan het mengsel dat ik ze eerder te eten gaf. Maar toen ook deze lories begonnen met broeden en de jongen uitkwamen kwamen de problemen welke ik in de vele jaren dat ik eerder lories had gehouden nooit meegemaakt had, namelijk het verenplukken. Verschillende koppels plukten hun jongen in het nest in meer of mindere mate de veren uit. Dit probleem komt momenteel bij de meeste liefhebbers voor en dat heeft mij voor een aantal jaren weer doen besluiten om mijn lories weer op de oude manier te voeren en het zelf weer te maken. Trouwens in de tijd dat bij mij de ouders de jongen in het nest plukten heb ik dit euvel op kunnen lossen door het controleluikje (trespa) te vervangen door een stukje plexiglas en als dat nog niet voldoende was dan zette ik het broedblok op de bodem van het nachthok op een lichte plaats met het deksel er af en dit was bij mij altijd voldoende om het plukken te stoppen (zie ook bij artikelen het plukken van nestjongen). Wel gebruik ik als hoofdbestanddeel een kant en klaar lorievoer samengesteld door Jos Hubers. Hiervan gebruik ik voor de dagelijkse hoeveelheid wat ik nodig heb de helft, de andere helft bestaat weer uit een eigengemaakt mengsel welke bestaat uit de volgende elementen, (wordt klaargemaakt in een goed afsluitbare emmer en droog bewaard), 1 kg. Universeelvoer, 1 kg. Eivoer, 2 pakjes Nutrix (rijstebloem), 2 pakjes 7granenvlokken, 1 kg. druivensuiker en 3 maatschepjes Sprirulina. Door dit mengesel (50% voer van Jos Hubers en 50% eigen mengsel) mix ik dagelijks het benodigde fruit en groente, een beetje vitamine, een schepje gistocal en een schepje biergistpoeder, dit heeft als voordeel dat ze het fruit wat ze krijgen niet kunnen verknoeien. Ik weet dat het wat meer werk is maar het blijkt dat bovenstaand probleem hierdoor niet meer voorkomt dus heb ik dat er graag voor over.

Trouwens volgens mij heb ik wel goed gegokt want ik heb nog geen plukkers weer gehad zelfs een koppeltje blauwkoplories die ik enkele jaren geleden heb aangeschaft plukten bij de vorige eigenaar hun jongen behoorlijk. Bij mij hebben ze ondertussen een groot aantal jongen grootgebracht en er werd geen veertje geplukt, de jongen komen steeds aalglad uit het nest. Het voer wordt verstrekt in vrij zware kunstofbakjes en in roestvrij stalen bakjes in z.g.n. draaiplateaus zodat de vogels ze niet om kunnen gooien of er mee kunnen gaan spelen, wat ze graag doen. U moet er voor zorgen dat het voer niet te dik is want sommige lories (b.v. viooltjeslories) hebben de gewoonte hun snavel vrij diep in het voer te steken om het voer met hun borsteltong op te likken en dan na het eten steeds hun kop te schudden waardoor, als het voer te dik is de resten door de hele voliëre vliegen. Hierdoor wordt natuurlijk veel voer verknoeid maar het heeft ook nog tot gevolg dat de voedselresten aan de snavel van de vogel blijft kleven, dit kan op den duur een korst vormen vooral bij de inplanting van de snavel en dit kan weer aanleiding zijn tot het optreden van schimmelinfecties. Dus U ziet er zijn verschillende manieren om lories te voeren en ik zou U aan willen raden, als Uw manier van voeren goed bevalt zonder bovengenoemde problemen blijf hier dan mee doorgaan, anders zijn er zoals U kunt lezen altijd alternatieven.

F. Beswerda

error: Content is protected !!