Voliére voor lori’s.

Door Rosemary Low, Groot-Brittanië.

Mijn lori volière.

Ik heb voor mijn lori’s een rij van 6 buiten vluchten van  elk 4,5 meter lang.  Gedurende de nacht worden de vogels op gesloten in de binnen volière. Ze spenderen veel tijd binnen gedurende de dag omdat ze niet van direct zonlicht houden. (uitgezonderd in de vroege ochtend en avond) en wind. Gedurende het eerste deel van de namiddag rusten ze altijd binnen.

De binnenvlucht is geplaatst tegen de volières en heeft een overstekend dak. Het heeft ook een muis probleem. Ik heb een vergissing gemaakt door de wanden te bekleden met kunststofplaat: hout gecoat met een witte kunsthars) zodat het gemakkelijk kon worden gereinigd.. De ruimte tussen de twee wanden werd een paradijs voor de muizen. Nadat de kunststofplaat was verwijderd was het gebouw in de zomer te heet en in de winter te koud. De enige oplossing was compleet vernieuwen.

Voor enkele maanden gedurende de zomer hebben de lori´s geslapen in hun nestkasten in de buitenvolière met geen toegang tot het gebouw (lori´s gebruiken altijd s´ nachts de nestkasten), omdat ik niemand kon vinden om een nieuw huis te bouwen. Uiteindelijk vond ik een uitstekende medewerker welke ook nog erg plezierig was om mee te werken. Hij en een collega verwijderde het oude gebouw in een dag en richten de vier zijdes van het nieuwe gebouw op welke ze precies hadden gebouwd thuis op de timmerwerkplaats. Ik was erg tevreden met de kwaliteit van hun vakmanschap en van het hout dat ze hadden gebruikt.  Het zou een foute beslissing zijn geweest om in zee te gaan met een bedrijf dat op maat gemaakte tuinhuisjes maakt. De kwaliteit van werk en de klasse van het hout voor tuinhuizen in niet zo hoog.

Ik had mijn gedachten over het ontwerp van het gebouw en na 3 maanden gebruik ervan zou ik geen enkele verandering aan brengen. De precies 1.8 meter lang stalen frames op zwenkwielen werden gebruikt door elk paar, maar dit zorgde ervoor dat er weinig ruimte over was om me voort te bewegen ten behoeve van de dagelijkse schoonmaak. Het gebouw kon niet worden uitgebreid omdat een ander smallere volière er achter tegenaan was bevestigd. De ruimte was hierdoor dezelfde afmeting, Dat is 4.5 meter lang, 2.3 meter breed and 2.1meter hoog, plaats hebben voor de paren van de 5 vluchten, de zesde heeft een klein zelf beheerst onderdak met licht, er aan bevestigd.

Ik verving de 1.80 meter kooi door 90 cm kooien welke al reeds in mijn bezit waren. Ze waren gemaakt van sterk gelast gaas en gepoedercoat in zwart. Een sterk houten rek was gebouwd om deze kooien te dragen, welke werden geplaatst op een hoogte van 1,1 meter, waar tussen schuifprofielen zaten zodat de kooien gemakkelijk in en uit konden glijden. Een kleine legplank is gesitueerd tussen de kooien op twee plaatsen waarop ik de nectar en andere zaken kan zetten als ik de lori´s wil voeren.

Kranten zijn gelegd op de vloer onder de kooien. De oorspronkelijke betonnen vloer, met een afvoer in het midden, werd behouden, maar ik heb een lijn van tapijttegels toegevoegd waar ik gewoonlijke loop.

De laatste 1,8 meter kooi was voorbestemd voor een schuw koppel vogels (geen lori´s) die er niet van hielden dichtbij te worden geobserveerd.
Aan de andere kant van de ruimte, bij de deur, heb ik een extra luik naar de buitenvlucht gemaakt door de wand. Deze kooi blijft leeg maar het geeft me de gelegenheid om de bewoner van die kooi toe te laten naar de buitenvlucht zodat deze gedeeld kan worden op verschillende tijden. (s morgens en in de namiddag), in het geval dat ik een losse vogel hier moet huisvesten of misschien een paar jongen.

Er waren diverse positieve aspecten om kleine kooien te gebruiken in plaats van de grotere. Een punt was dat de uitgangsgaten naar de buitenvluchten konden worden gemaakt op de hoogte van de kooibodems. Het voordeel is dat de vogels die op de stokken zitten niet in de tocht komen, zoals het geval is bij de uitgangen op stokhoogte. Een ander kenmerk dat tocht reduceert was de toevoeging van een 90cm overdekt gedeelte (hout) op het dak over de uitgangkleppen De kleppen naar beneden vormen een platform en zijn met knoppen bedienen in positie. Een andere maatregel is gebruikt aan het einde van de volière voor de nerveuze vogels. Hun uitgang is bedienbaar door een katrol aan de buitenkant van de volière. Dit systeem bespaart me het binnentreden van de vlucht om de klep te sluiten; het is ideaal voor vogels waar je de volière niet wilt binnenkomen.

Terug binnen in het gebouw had ik preventiemaatregelen genomen om de muizen af te schrikken door de binnenzijde met plaatstaal te bekleden tot een hoogte van 36 cm.        Muizen kunnen niet op het dak komen welke is geconstrueerd van stirling board, Waarboven twee lagen dakbedekkingen van bitumen. Mijn ervaring is dat muizen nooit binnenkomen van de buitenvluchten.

Ik besloot om de raamoppervlaktes te vergroten aan een zijde en maakte een raam in de deur van de andere zijde. Het glas is van het type dat voorzien van metalen gaas (draadglas) Een houten frame met gaas was gemaakt om voor het raam te zetten zodat het geopend kon worden met warm weer. Binnen bij de entree is een portaal gemaakt van gaas met een deur – een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat een vogel ontsnapt in het ongunstige geval een vogel los vliegt in de gang en ontsnapt als ik binnen treedt. Dit veiligheidsportaal geeft me de mogelijkheid om de buitendeur open te laten als het weer heet is. Boven de entreedeur aan de buitenzijde is een lamp voor schemer tot het licht wordt, die automatisch aangaat als het duister wordt.

Mij doel was het maken van een lichte en plezierige ruimte zoals een kamer in een huis. Ik schilderde het in pastelnuances groen, geel en lila, met de dakspanten paars. Ik bedekte de wanden onder de uitgangkleppen (waar de meeste van de vloeibare ontlasting zit) met een pastel blauwe streepachtige bedekt plastic materiaal om gemakkelijke te reinigen  (Streepachtige dikkige lori ontlasting en stukken fruit, en hout, zijn geen goede combinaties!)  Dit materiaal was ook geplaatst over het houten rek om de weggespoten ontlasting te voorkomen in die gebieden.  

Er zijn drie buisvormige verwarmingselementen op de muren, maar ze produceren alleen genoeg warmte om te voorkomen dat de ruimte bevriest in de winter.

Een mand met draadvormige varens hangt aan het plafond recht voor de kooi van de schuwe vogels als een gedeeltelijk scherm. Ik heb meer foto’s van papagaaien dan ik op kan hangen in mijn huis, dus ik verplaatste alle lori foto’s. naar de nieuwe ruimte en hing ze op aan de achterwand. Een schilderij van een Iris Lori (geschilderd voor mijn als kado) versiert de entree wand.

Het resultaat is een plezierig ruimte om in te werken, gedeeltelijk omdat het decor kleurrijk is en omdat het muisvrij is, maar ook het goede ontwerp dat genoeg ruimte bied om in bewegen. Al wat nu nog nodig is om een Lori Hilton te maken is een televisie bij elke kooi welke lorivideo´s laat zien!
error: Content is protected !!