Door Martijn van de Sande
In 2016 kocht ik 2 mannelijke duivenbodelori’s en enkele maanden later kon ik 1 man ruilen voor een pop en zo had ik mijn koppel duivenbodes compleet. Dit koppel klikte heel goed maar door pech ben ik de pop eind 2018 verloren en moest ik op zoek naar een nieuwe pop. Ik sprak een vriend van me en die zei ik weet wel iemand en hij had snel een nieuwe pop geregeld voor me en we spraken af op de vogelmarkt in Zwolle. Bij aankomst thuis heb ik de pop gelijk bij de man geplaatst met de hoop dat het goed klikte en dat was gelukkig aan de orde ze harmoniseerden fantastisch.
Dat bleek wel want in april 2019 zag ik dat de pop een dikke stuit kreeg en op 23 april 2019 vond ik een half ei in het blok dat was even balen ik dacht het is de eerste ronde kan gebeuren ik heb het kapotte ei eruit gehaald en vervangen voor een nep ei en op 25 april 2019 keek ik in het blok en vond ik het tweede ei en was ook maar een half kapot ei toen dacht ik gelijk dat is de man die de eieren sloopt. Deze ronde was niks geworden.
Op 12 juni 2019 zag ik dat de pop weer een dikke stuit kreeg en op 13 juni 2019 vond ik weer een kapot half ei toen heb ik de man eruit gevangen en apart gezet en op 15 juni 2019 vond ik een heel ei en had de dader dus te pakken. Ik heb het ei eruit gehaald vervangen door een nep ei en het goede ei in de broedmachine gelegd zodat er niks met het ei kon gebeuren. Na 7 dagen zag ik de adertjes lopen in het ei en wat was ik blij het eerste bevruchte ei bij de duivenbodes op 9 juli 2019 heb ik het ei terug gelegd onder de pop zodat ze zelf verder kon broeden en hopelijk het jong groot te brengen.
En dat lukte het jong groeide goed maar ik trof het op 25 juli 2019 dood aan in het blok. De warmte was hier de boosdoener en ondanks dat ze op een beschutte plaats stond was het nog 42 graden en de tempratuur in het blok was opgelopen. Een enorme tegenvaller die ik niet had zien aankomen dus ik was behoorlijk onder de indruk van de slechte afloop.
Op 17 april 2020 zag ik dat de pop weer een dikke stuit kreeg en was te laat met de man weg te halen en vond weer een half kapot ei toen de man erbij weg gehaald en op 20 april 2020 vond ik een heel ei in het blok en heb hetzelfde gedaan als de vorige ronde in broedmachine gelegd en de pop op nep eieren laten broeden en 14 mei 2020 heb ik het ei terug gelegd en op 15 mei is het jong uitgekomen en de pop begon weer aan het zelf opvoeden van het jong.
De gehele verliep voorspoedig de pop voerde het jong prima en groeide goed bij iedere controle zat de pop al klaar om toe te slaan om in mijn vingers te bijten dus dat was kijken en weg wezen. Het nestblok maakte ik schoon zodra de pop buiten zat om even de vleugeltjes te strekken. De man zat zolang in een volière naast de pop zodat ze elkaar toch nog konden zien en contact konden houden. Op 26 juli 2020 is het jong uit gevlogen dat verliep soepel de man ernaast maakte ook contact met zijn jong en dat ging prima.
24 dagen oud. 28 dagen oud. 36 dagen oud.
Na een week leek het net of dat de man het jong wou voeren door het gaas heen ik kreeg een idee om de man bij het jong en zijn pop terug te plaatsen ik besloot dat te doen een paar dagen laten dan had ik vakantie van mijn werk en kon ik het mooi in de gaten houden. Zo gedacht en gedaan ik plaatste de man terug en wat ik zag was ook bij elkaar zo het jong bedelde om voer en de man voerde heb wel heel de dag lopen kijken of alles goed ging maar het leek of de man zelf het jong had groot gebracht een schitterend gezicht.
43 dagen oud. 60 dagen oud.
Inmiddels is het jong zelfstandig en heb ik het bij een losse pop duivenbode gezet en dat gaat prima.
Als voer krijgen ze bij mij lorinectar aangevuld met stuifmeelpollen en ook nog een eigen mengsel van rijstebloem, 8 granen, druivensuiker en universeelvoer. Dit alles gaat in een maatkan aangevuld met warm water goed mixen en klaar wat ik ook doe is fruitpap maken en door de pap heen mengen zo krijgen ze ook de nodige vitamines binnen. Ze krijgen ook geregeld een los fruit aangeboden voor bezigheidstherapie.
Dit is mijn 1ste kweekervaring met de duivenbodelori een prachtig soort om te houden en te kweken en inmiddels heeft dit koppel weer 2 jongen.