Het Blauwkroontje.

Blauwkroontje.
(Loriculus galgulus).
Engels: Bleu-crowned Hanging parrot.
Duits:Blaukrönchen.
Frans: Loricul à tête bleue.
Herkomst: Zuidelijk Thailand, Maleisië, Sumatra, Borneo en omliggende kleine eilandjes.
Totale lengte: 12 cm.
Ringmaat: 4 mm.
Gewicht:

Uiterlijk: Overwegend groen, op de kop hebben beide geslachten een blauwe vlek. De mannetjes hebben een grote felrode keelvlek en een gele vlek in de nek welke beide bij de popjes ontbreekt. De stuit is ook felrood met bovenaan een gele vlek. De snavel is zwart en de poten oranje en de ogen zwart.

De blauwkroontjes zijn wel de meest gehouden hangparkieten in gevangenschap en over het algemeen een gemakkelijk te kweken vogeltje. Ze broeden het liefst in een broedkastje met een doorsnee van 15 cm. en zo’n 40 cm. hoog. Het popje legt 3 tot 5 eieren welke na plm. 19 tot 21 dagen uitkomen waarna de jongen na ongeveer 30 dagen het nest verlaten. De bodem moet bedekt zijn met een laagje houtspaanders waar de vogels dan een nestje opbouwen van schors en snippers van b.v. wilgentakken. Dit nestmateriaal brengen ze net als alle hangparkieten tussen de borst en stuitveren naar het nest, zoals ook de agaporniden doen. Als de jongen uitgevlogen zijn beginnen ze na de eerste rui al op kleur te komen en is het onderscheid tussen man en pop al duidelijk te zien en op een leeftijd van een jaar zijn ze geheel op kleur.

Zolang de jongen in het nest zijn moet het blok regelmatig schoongemaakt worden, dit in verband met de dunne ontlasting waardoor het vrij snel nat wordt. Ook kunt U in de bodem een paar gaten boren waardoor het meeste vocht weg kan lopen. Bij een liefhebber zag ik zelfs een bodem geheel van fijn z.g. muggengaas waardoor het blok ook vrij droog bleef. De mannetjes van de blauwkroontjes voeren hun popjes op de zelfde manier als de lentepapegaaitjes doormiddel van een druppel voer aan de punt van de snavel, welke zonder dat de snavels elkaar raken door het popje overgenomen wordt. Als voer moeten ze lorivoer krijgen aangevulde met fruit en verschillende groenten. Tijdens de kweek nemen ze ook graag meelwormen wat eivoer en wat parkietenzaad. Blauwkroontjes zijn op een leeftijd van 1 jaar broedrijp.

Kweekverslag.

error: Content is protected !!