De Schubbenlori.

Schubben lori.
(Trichoglossus chlorolepidotus).
Duits: Schuppenlori.
Engels: Scaly-Breasted lorikeet.
Frans: Loriquet écaillé.
Herkomst: Noordoost Australiè.
Totale lengte: 23,5 cm.
Ringmaat: 5,5/6 mm.
Gewicht: 80 tot 100 gram.
Broedduur 22/23 dagen.
Jongen uit nest na 50/60 dagen.

Uiterlijk: Hoofdzakelijk middengroen de borst heeft gele veren waardoor een schubeffect ontstaat. De buitenste staartveren zijn aan de buitenkant bij de basis oranjerood. De binnenkant van de vleugels zijn oranjerood, de iris oranjerood, de snavel koraalrood en de poten zijn grijs.

De schubbenlori komt in de vrije natuur veelvuldig voor in grote groepen vaak in gezelschap van lories van de blauwe bergen. Het is een vogel die in gevangenschap goed broed en de jongen grootbrengt. Het legsel bestaat meestal uit 2 eieren soms 3 die 22 dagen bebroed worden en de jongen verlaten op een leeftijd van 60 tot 70 dagen het nest en worden dan nog 2 tot 3 weken door de ouders gevoerd. Ook van de schubbenlori zijn diverse mutaties bekend, de meeste in Australië, waarvan de bonte het meest recent en uiteraard het zeldzaamste is (zie ook mutaties 1 en 2 op deze site).

Ook in ons land komen  langzamerhand toch meer mutanten voor van de lories al is dit nog sporadisch zoals op onderstaande foto’s te zien is. Van de Nederlandse liefhebber  Johan de Vries ontving ik deze foto’s van schubbenmutaties welke hij in zijn bezit heeft.

Kweekverslag.

error: Content is protected !!