De Bloedvlek lori.

Bloedvlek lori.
(Trichoglossus h. capistratus).
Duits: Blauwangen allfarblori.
Engels: Edward’s lory.
Frans: Loriquet de Edward.
Herkomst: Timor.
Totale lengte: 27 cm.
Ringmaat: 6 of 6,5 cm.
Gewicht: 120 tot 140 gram.
Broedduur 23 dagen.
Jongen uit nest na 60/65 dagen.

Uiterlijk: Rug, vleugels en buik donkergroen, borst goudgeel met oranje vlekjes, nekband geelgroen, kop donkerblauw met op de achterschedel een prachtig iriserend groene waas, snavel rood, ondervleugeldekveren geel met in de oksels een felrode vlek, broekbevedering geelgroen gestreept.

Dit is een van de mooiste soorten van deze familie, werkelijk een schitterende vogel, die met zijn heldergele borst prachtig afsteekt bij zijn omgeving. Het is een niet zoveel voorkomende soort welke maar sporadisch aangeboden wordt. Het zijn sterke vogels die onze winters zeer goed verdragen, wat wel blijkt uit het feit dat ze zelfs midden in de winter bij strenge vorst wel in de buitenvolière tot broeden overgaan en de jongen zonder moeite grootbrengen. Dit gebeurde bij de Hr. Cramer in Leeuwarden. Bij volwassen bloedvlek lories is vaak een duidelijk geslachtsonderscheid waar te nemen, vooral aan het formaat; de man is over het algemeen forser dan de pop en hij heeft meestal meer oranje in de borst. Een nadeel van het koppel dat ik in mijn bezit had , dat ze nogal schuw van aard waren en dat ook bleven nadat ik ze al een aantal jaren in de volière had.

Meestal doken ze als ik ze naderde onmiddellijk het nestblok in en kwamen er niet eerder uit dan dat ze dachten dat de kust weer veilig was. Maar buiten deze kleine onhebbelijkheid blijven het prachtige vogels die de aanschaf dubbel en dwars waard zijn. Het is waarlijk een schitterend gezicht deze vogels met hun bonte kleuren door de volière te zien vliegen en te kijken naar hun speelse gedrag. Het zijn tevens makkelijk te kweken vogels, er worden dan ook regelmatig goede kweekresultaten mee behaald, daarom is deze soort ook zeer aan te bevelen voor beginnende liefhebbers.

error: Content is protected !!